Zigzagpatroon Nikkie Plessen

Het auteursrecht is ook van toepassing op producten van toegepaste kunst. Omdat in de kleding/fashion industrie trends snel wijzigen, vertrouwen fabrikanten vaak op het ongeregistreerd model of het auteursrecht ter bescherming van de designs. Nadeel is natuurlijk wel dat je als fabrikant dan eerst moet bewijzen dat het werk wel auteursrechtelijk is beschermd (bij een modelregistratie gaat de rechter daar vanuit). Dat speelt o.a. een rol in de zaak van de kleding van Nikkie Plessen.

Nikki brengt sinds 2018 een roodzwarte jurk op de markt met een zigzagpatroon. Als Just Dai met een vergelijkbare broek en top komt, eist zij een verbod. Nikkie overlegt allemaal ontwerptekeningen.

De rechter oordeelt dat het patroon het resultaat is van creatieve keuzes die gemaakt zijn en dat het ontwerp auteursrechtelijk beschermd is. Het design is ook duidelijk anders dan de overlegde zigzagpatronen die Just Dai gevonden heeft.

Omdat het in het oog springende patroon is toegepast, is de totaal indruk overeenstemmend. Het feit dat het hier om een broek en top gaat is niet relevant, net zo min de andere kleurstelling. Gevolg: inbreuk, verbod, winstafdracht en betaling van de proceskosten. (bron beeld. Rechtspraak.nl(

auteursrechtDe laatste artikelen
Wanneer is een geluid een merk?
Red Horse: aanhaken bij bekend merk
Vernieuwde Parodontax misleidend
Coin pocket Diesel geldig positiemerk
Kleur geel geldig merk Kärcher
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?