eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten

Eiser is houder van het merk NOVARTIS voor onder andere medicijnen in klasse 5. Dit is tevens de handelsnaam van het bedrijf. Novartis produceert medicijnen die alleen op doktersvoorschrift te verkrijgen zijn. Gedaagde handelt onder de naam NOVITAS en is ook een farmaceutisch bedrijf. Gedaagde vraagt merkbescherming aan voor het teken NOVITAS voor medicijnen. Eiser maakt hiertegen bezwaar omdat de merken NOVARTIS en NOVITAS verwarringwekkend met elkaar overeenstemmen. Gedaagde is het daar niet mee eens. Het gaat hier om medicijnen die alleen verkrijgbaar zijn op doktersvoorschrift. De eindgebruikers zijn alleen artsen, doctoren en apothekers die hoog opgeleid zijn. Deze doelgroep heeft een veel hoger aandachtsniveau dan de gemiddelde consument (patiënt). Het gevaar op verwarring is daarom niet aanwezig. Het Merkendirectoraat van het Turkse Octrooibureau (TPI) wijst de oppositie in eerste instantie af. Zij volgt de redenering van gedaagde. Echter, eiser laat het hier niet bij zitten en stelt Hoger Beroep in. In hoger beroep bij het TPI wordt vastgelegd dat de eindgebruiker niet alleen bestaat uit medische professionals maar ook uit patiënten die het medicijn toegediend krijgen. Daarnaast is NOVARTIS een algemeen bekend merk. Een algemeen bekend merk geniet een ruimere beschermingsomvang. Deze merken kunnen niet alleen optreden tegen gelijkende merken met gelijkende producten maar kunnen ook optreden tegen gelijkende merken met niet gelijkende producten. Gedaagde stelt dat de naam NOVITAS altijd in combinatie met de medicijnnaam op de verpakking komt te staan. Dit vermindert de kans op verwarring. Het TPI doet daar niets mee. Bij de vraag of er merkinbreuk is, wordt bij de vergelijking tussen de merken namelijk alleen gekeken naar hoe het oudere merk is ingeschreven en niet naar hoe het merk in werkelijkheid gebruikt wordt. Het merk NOVITAS wordt daarom geweigerd voor inschrijving in het register. Het is een kostbare operatie voor NOVITAS om zijn naam te verwijderen. Het bedrijf moet zijn naam zowel op alle medicijnverpakkingen, als op de bedrijfsvoering/ commercie-uitingen etc wijzigen. Herstellen hiervan zal enige tijd met zich meebrengen en in het ergste geval komt een bedrijf er niet meer bovenop. Het beste medicijn om dit soort situaties tegen te gaan, is vooraf de bedrijfsnaam goed te onderzoeken en te laten registreren in het merken register.
Eindoordeel merkenrecht: Wel inbreuk

Uitspraak: Het merken directoraat van het Turkse Octrooi Instituut juli 2012 »

Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz: beschermingsomvang van een verwijzende handelsnaam

Ondernemer A start in 2018 een nieuw bedrijf onder de naam Mobility Next en “myrefurbishedcar.nl”. Beide handelsnamen worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Tevens wordt op 20 september 2018 de domeinnaam vastgelegd. Het bedrijf, gevestigd in Houten, biedt gebruikte, maar nog vrij nieuwe auto’s aan. De kwaliteit van deze middenklasse auto’s is vergelijkbaar met een nieuwe auto. Het gaat om duurdere occasions van net een paar jaar oud. Op 5 maart 2021 wordt de nieuwe website gelanceerd waar het bedrijf zich ook presenteert onder de naam MRCar. Die naam wordt niet ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ondernemer B registreert op 10 mei 2021 de domeinnaam en laat de handelsnaam inschrijven bij de KvK. Dit bedrijf, gevestigd in Berlicum, verkoopt veel oudere, goedkope gebruikte auto’s. Ondernemer A stelt dat ondernemer B met de naam MRCARS inbreuk maakt op haar oudere handelsnaam MRCar. Eis: ondernemer B moet binnen 4 weken ieder gebruik van de naam MRCARS stoppen. Niet alleen de handelsnaam moet wijzigen, ook de website, het briefpapier, reclame, visitekaartjes et cetera. Daarnaast moet ondernemer B alle proceskosten betalen. Ondernemer B betwist dit. Hij stelt dat Ondernemer A geen handelsnaamrechten heeft op de naam MRCar. De naam staat namelijk niet ingeschreven bij de KvK. Op de website presenteert ondernemer A zich onder de naam My Refurbished Car. Daarnaast is de naam MRCar beschrijvend (heeft het weinig tot geen onderscheidend vermogen) en geeft het dus geen bescherming. Gelet op het totaal andere productaanbod (goedkope oude auto’s versus dure vrijwel nieuwe auto’s) en de andere regio (Houten en Berlicum liggen 50 km van elkaar) is er geen kans op verwarring. De eis moet worden afgewezen. Wie krijgt gelijk en waarom?