partner Theo-Willem van Leeuwen

Theo-Willem van Leeuwen

BMM gecertificeerd partner
E-mailadres:
vanleeuwen@abcor-ip.com


Vanaf 1985 is Theo-Willem van Leeuwen werkzaam geweest in het bedrijfsleven, onder andere als marketing manager en general manager bij diverse bedrijven in de reclamewereld. In 2002 maakte hij de overstap naar het recht. Aan de Universiteit van Leiden studeerde Theo-Willem Nederlands recht. Zijn scriptie was gewijd aan het merkenrecht.
Theo-Willem richt zich de laatste jaren vooral op de grotere internationale/corporate klanten. Hij is actief in de Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht (dagelijks bestuur). Bij BMM is hij ook actief als docent bij de paralegal opleiding.
Buiten zijn werk houdt Theo-Willem van cultuur, en dan vooral op het gebied van muziek en kunst. Tennis en zwemmen bezorgen hem de nodige sportieve beweging. Daarnaast is Theo-Willem in de zomer actief als vrijwilliger in tiener-/survivalkampen.

  • Diploma’s: Nederlands Recht aan de Universiteit van Leiden, NIMA-B, BMM
  • Oprichter Abcor BV
  • In het verleden werkzaam bij o.a. Art Data Institute, Top Drawers, Art Connection en Shield Mark
  • Actief in cyberspace team Marques (The Association of European Trade Mark Owners)
  • Non-traditional Trademark team INTA
  • Voorzitter BMM (Beneluxvereniging voor merken- en modellenrecht)
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over modellenrechten

Eiser verkoopt online haar kinderfietsen. Om haar rechten te beschermen heeft het bedrijf het design van deze fietsen vastgelegd als Uniemodel. Via een meervoudig model registreert het bedrijf in een keer 10 nieuwe uitvoeringen van haar kinderfietsen als Uniemodel. Als Gedaagde met een vergelijkbare fiets komt, volgt er een procedure. Eiser stelt onder andere inbreuk op haar modelrechten. Gedaagde stelt dat dit niet zo is. Een model moet nieuw zijn en eigen karakter hebben. Gedaagde stelt dat het model niet nieuw is omdat er diverse fietsen al stukjes te vinden zijn van dit model. Eigenlijk zijn de fietsen van gedaagde een combinatie hiervan, dus om die reden hebben de fietsen geen eigen karakter. De modellen zijn volgens gedaagde dan ook nietig. Mochten de modellen van eiser geldig zijn, dan wijkt zijn fiets voldoende af. Gedaagde stelt namelijk dat eiser in het meervoudige model bescherming heeft gevraagd voor min of meer gelijkende modellen. Blijkbaar vindt eiser dat deze modellen van elkaar afwijken om een andere algemene indruk te wekken. De fietsen van gedaagde wijken net zoveel af, dus wekken dan ook een andere algemene indruk (het zogenaamde tangwerking argument). Wie heeft er gelijk, zijn de fietsen van eiser een geldig model ondanks dat het bestaat uit al bekende aspecten uit allerlei fietsen en/of wijkt het model van gedaagde voldoende af en kan gedaagde een beroep doen op de tangwerking in verban met het meervoudig model?