partner Theo-Willem van Leeuwen

Theo-Willem van Leeuwen

BMM gecertificeerd partner
E-mailadres:
vanleeuwen@abcor-ip.com


Vanaf 1985 is Theo-Willem van Leeuwen werkzaam geweest in het bedrijfsleven, onder andere als marketing manager en general manager bij diverse bedrijven in de reclamewereld. In 2002 maakte hij de overstap naar het recht. Aan de Universiteit van Leiden studeerde Theo-Willem Nederlands recht. Zijn scriptie was gewijd aan het merkenrecht.
Theo-Willem richt zich de laatste jaren vooral op de grotere internationale/corporate klanten. Hij is actief in de Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht (dagelijks bestuur). Bij BMM is hij ook actief als docent bij de paralegal opleiding.
Buiten zijn werk houdt Theo-Willem van cultuur, en dan vooral op het gebied van muziek en kunst. Tennis en zwemmen bezorgen hem de nodige sportieve beweging. Daarnaast is Theo-Willem in de zomer actief als vrijwilliger in tiener-/survivalkampen.

  • Diploma’s: Nederlands Recht aan de Universiteit van Leiden, NIMA-B, BMM
  • Oprichter Abcor BV
  • In het verleden werkzaam bij o.a. Art Data Institute, Top Drawers, Art Connection en Shield Mark
  • Actief in cyberspace team Marques (The Association of European Trade Mark Owners)
  • Non-traditional Trademark team INTA
  • Voorzitter BMM (Beneluxvereniging voor merken- en modellenrecht)
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz: beschermingsomvang van een verwijzende handelsnaam

Ondernemer A start in 2018 een nieuw bedrijf onder de naam Mobility Next en “myrefurbishedcar.nl”. Beide handelsnamen worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Tevens wordt op 20 september 2018 de domeinnaam vastgelegd. Het bedrijf, gevestigd in Houten, biedt gebruikte, maar nog vrij nieuwe auto’s aan. De kwaliteit van deze middenklasse auto’s is vergelijkbaar met een nieuwe auto. Het gaat om duurdere occasions van net een paar jaar oud. Op 5 maart 2021 wordt de nieuwe website gelanceerd waar het bedrijf zich ook presenteert onder de naam MRCar. Die naam wordt niet ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ondernemer B registreert op 10 mei 2021 de domeinnaam en laat de handelsnaam inschrijven bij de KvK. Dit bedrijf, gevestigd in Berlicum, verkoopt veel oudere, goedkope gebruikte auto’s. Ondernemer A stelt dat ondernemer B met de naam MRCARS inbreuk maakt op haar oudere handelsnaam MRCar. Eis: ondernemer B moet binnen 4 weken ieder gebruik van de naam MRCARS stoppen. Niet alleen de handelsnaam moet wijzigen, ook de website, het briefpapier, reclame, visitekaartjes et cetera. Daarnaast moet ondernemer B alle proceskosten betalen. Ondernemer B betwist dit. Hij stelt dat Ondernemer A geen handelsnaamrechten heeft op de naam MRCar. De naam staat namelijk niet ingeschreven bij de KvK. Op de website presenteert ondernemer A zich onder de naam My Refurbished Car. Daarnaast is de naam MRCar beschrijvend (heeft het weinig tot geen onderscheidend vermogen) en geeft het dus geen bescherming. Gelet op het totaal andere productaanbod (goedkope oude auto’s versus dure vrijwel nieuwe auto’s) en de andere regio (Houten en Berlicum liggen 50 km van elkaar) is er geen kans op verwarring. De eis moet worden afgewezen. Wie krijgt gelijk en waarom?