Detachering - tijdelijke ondersteuning

Veel juristen bij Abcor hebben eerst jarenlang gewerkt in het bedrijfsleven in verschillende functies. In onze huidige werkwijze willen we niet opereren vanuit een ivoren toren, maar staan we het liefst midden op de werkvloer bij onze klanten. Door kennis met onze klanten te delen wordt in het productieproces duidelijker waar en wanneer er IE-rechten geclaimd moeten worden. Vanuit die gedachte worden er ook inhouse cursussen gegeven en worden van merkengemachtigden en ondersteunend personeel gedetacheerd.

Inmiddels is detacheren van merkengemachtigden en praktijkmedewerkers gebruikelijk geworden. Onze mensen zijn gespecialiseerd om snel (en op tijdelijke basis) ter plekke een merken/modellenportefeuille op orde te brengen en in het herstructureren van afdelingen of het ondersteunen van lopende procedures. Onze klantenkring bestaat voornamelijk uit groot MKB en internationale klanten. Detachering geschiedt op uurbasis of op dagdeel (afhankelijk van de hoeveelheid werk). Bedrijven betalen een standaardfee op basis van een interim overeenkomst (dus afdracht sociale premies valt onder verantwoordelijkheid van Abcor).

Juist voor grotere bedrijven met een eigen merkenafdeling kan het interessant zijn een tijdelijke kracht in te huren. Denk daarbij aan procedures in het kader van de introductie van nieuwe merken, centralisatie van portefeuilles als gevolg van reorganisaties, fusies of als tijdelijke opvang voor vakantieverlof of zwangerschapsverlof. Op die manier blijft de merkenportefeuille in eigen beheer up-to-date, blijft alle kennis intern en worden deadlines bewaakt. De kosten zijn afhankelijk van de omvang van het project en de vereiste professionele vaardigheden.

Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz: beschermingsomvang van een verwijzende handelsnaam

Ondernemer A start in 2018 een nieuw bedrijf onder de naam Mobility Next en “myrefurbishedcar.nl”. Beide handelsnamen worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Tevens wordt op 20 september 2018 de domeinnaam vastgelegd. Het bedrijf, gevestigd in Houten, biedt gebruikte, maar nog vrij nieuwe auto’s aan. De kwaliteit van deze middenklasse auto’s is vergelijkbaar met een nieuwe auto. Het gaat om duurdere occasions van net een paar jaar oud. Op 5 maart 2021 wordt de nieuwe website gelanceerd waar het bedrijf zich ook presenteert onder de naam MRCar. Die naam wordt niet ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ondernemer B registreert op 10 mei 2021 de domeinnaam en laat de handelsnaam inschrijven bij de KvK. Dit bedrijf, gevestigd in Berlicum, verkoopt veel oudere, goedkope gebruikte auto’s. Ondernemer A stelt dat ondernemer B met de naam MRCARS inbreuk maakt op haar oudere handelsnaam MRCar. Eis: ondernemer B moet binnen 4 weken ieder gebruik van de naam MRCARS stoppen. Niet alleen de handelsnaam moet wijzigen, ook de website, het briefpapier, reclame, visitekaartjes et cetera. Daarnaast moet ondernemer B alle proceskosten betalen. Ondernemer B betwist dit. Hij stelt dat Ondernemer A geen handelsnaamrechten heeft op de naam MRCar. De naam staat namelijk niet ingeschreven bij de KvK. Op de website presenteert ondernemer A zich onder de naam My Refurbished Car. Daarnaast is de naam MRCar beschrijvend (heeft het weinig tot geen onderscheidend vermogen) en geeft het dus geen bescherming. Gelet op het totaal andere productaanbod (goedkope oude auto’s versus dure vrijwel nieuwe auto’s) en de andere regio (Houten en Berlicum liggen 50 km van elkaar) is er geen kans op verwarring. De eis moet worden afgewezen. Wie krijgt gelijk en waarom?