Domeinnamen

Online aanwezigheid op het internet en via social media is cruciaal voor bedrijven om zichzelf of een nieuw product/ merk te positioneren. Een goede domeinnaam zorgt niet alleen voor een goede vindbaarheid, meer omzet maar draagt tevens bij aan waardecreatie van merken en de gehele IE portefeuille. Vandaar dat het essentieel om niet alleen domeinnamen vast te leggen die identiek zijn aan het merk, maar ook de meest logische variaties hierop.

Naast domeinnaam registratie is het ook van belang om de domeinnamen portefeuille te monitoren. Welke overeenstemmende domeinnamen worden er geregistreerd om stiekem een graantje mee te pikken van de goodwill die is opgebouwd met het merk. Domeinnaambewaking geeft hier snel en makkelijk een overzicht van.

Sinds 2014 worden er wekelijks vele nieuwe extensies gelanceerd. Denk hierbij aan nieuwe geografische extensies zoals .FRL en .AMSTERDAM maar ook aan nieuwe generieke extensies zoals .ONLINE en .SHOP. Registreer daarom niet alleen de relevante .NL en de .COM extensies, maar check ook welke mogelijke andere extensies van belang kunnen zijn.

Omdat domeinnamen een integraal onderdeel zijn van de Intellectuele Eigendomsrechten van een bedrijf, is het raadzaam hier een goed strategisch beleid op te voeren. Wat wordt wel en wat niet geregistreerd, in welke landen, welke generieke extensies, wat wordt er bewaakt en wanneer moet er worden opgetreden tegen online merkinbreuk.

Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz: beschermingsomvang van een verwijzende handelsnaam

Ondernemer A start in 2018 een nieuw bedrijf onder de naam Mobility Next en “myrefurbishedcar.nl”. Beide handelsnamen worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Tevens wordt op 20 september 2018 de domeinnaam vastgelegd. Het bedrijf, gevestigd in Houten, biedt gebruikte, maar nog vrij nieuwe auto’s aan. De kwaliteit van deze middenklasse auto’s is vergelijkbaar met een nieuwe auto. Het gaat om duurdere occasions van net een paar jaar oud. Op 5 maart 2021 wordt de nieuwe website gelanceerd waar het bedrijf zich ook presenteert onder de naam MRCar. Die naam wordt niet ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ondernemer B registreert op 10 mei 2021 de domeinnaam en laat de handelsnaam inschrijven bij de KvK. Dit bedrijf, gevestigd in Berlicum, verkoopt veel oudere, goedkope gebruikte auto’s. Ondernemer A stelt dat ondernemer B met de naam MRCARS inbreuk maakt op haar oudere handelsnaam MRCar. Eis: ondernemer B moet binnen 4 weken ieder gebruik van de naam MRCARS stoppen. Niet alleen de handelsnaam moet wijzigen, ook de website, het briefpapier, reclame, visitekaartjes et cetera. Daarnaast moet ondernemer B alle proceskosten betalen. Ondernemer B betwist dit. Hij stelt dat Ondernemer A geen handelsnaamrechten heeft op de naam MRCar. De naam staat namelijk niet ingeschreven bij de KvK. Op de website presenteert ondernemer A zich onder de naam My Refurbished Car. Daarnaast is de naam MRCar beschrijvend (heeft het weinig tot geen onderscheidend vermogen) en geeft het dus geen bescherming. Gelet op het totaal andere productaanbod (goedkope oude auto’s versus dure vrijwel nieuwe auto’s) en de andere regio (Houten en Berlicum liggen 50 km van elkaar) is er geen kans op verwarring. De eis moet worden afgewezen. Wie krijgt gelijk en waarom?