Inbreuk op Scotch & Soda donsjas - auteursrecht of modellenrecht

Scotch & Soda brengt sinds 2012 donsjassen op de markt. Als Esprit in 2015 een vergelijkbare jas lanceert in een aantal EU-landen, maakt Scotch hiertegen bezwaar op basis van haar auteursrecht (er is geen EU-modelregistratie aangevraagd). Esprit stopt met de verkoop in Nederland, is bereid een schadevergoeding te betalen voor de verkoop in Nederland, maar niet voor heel Europa.

In de rechtszaak die volgt, stelt Esprit dat de vormgeving van de jas te banaal is. De rechter is het daar niet mee eens. De jas bestaat uit diverse (niet bijzondere) elementen. Echter, de combinatie geeft de jas voldoende een eigen gezicht (karakter). De jas van Esprit is nagenoeg een exacte kopie. De totaalindruk is hetzelfde, dus inbreuk.
In Europa is het auteursrecht nog niet geharmoniseerd. In Nederland is Scotch & Soda als werkgever rechthebbende, maar zo’n wetsartikel bestaat niet in alle EU-landen. Daarom worden de vorderingen voor buiten Nederland afgewezen. Super jammer dat Scotch & Soda geen EU-model heeft gedaan bij de lancering. Bij een geregistreerd EU-model had de rechter waarschijnlijk direct een verbod (en schadevergoeding) toegekend voor de gehele EU.

auteursrechtDe laatste artikelen
Merk BIG MAC niet gebruikt???
Disney beschuldigd van kolonialisme
Merkjuristen Abcor uitgeroepen als IP experts in Nederland 2019
Geurmerk en andere ‘ongebruikelijke’ merken
Verhoging overheidstaksen rigoureuze wijziging systeem merkregistratie in Benelux
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus