Douanecontrole tijdens vakantie

Tijdens  de vakantie  (vooral rond de Middellandse zee) kom je ze bijna overal tegen, straatverkopers die de mooiste Ray-ban zonnebrillen, Rolex horloges of Prada handtasjes verkopen. Het aanbod is super aantrekkelijk. De producten zien er gloednieuw uit, lijken echt en dat voor een fractie van de normale prijs. Zodra de politie in zicht komt, worden de spullen razendsnel ingepakt en zijn de verkopers als sneeuw voor de zon verdwenen. Blijkbaar zijn de producten toch nep, maar hoe strafbaar is koop en verkoop eigenlijk. Krijg je de spullen wel langs de douane en wanneer is de invoer ervan nu strafbaar? (Dit artikel is tevens verschenen als column in de Plus weekendbijlage van de HDC kranten.)

De verkoop van counterfeit producten is strafbaar. Als een merk geregistreerd is, dan heeft de houder daarvan als enige het recht op gebruik van dit teken. Gebruik van dit merk door derden om consumenten te misleiden (met nepproducten) is dan ook strafbaar. Met het merkenrecht in de hand, kan de merkhouder optreden tegen een breed scala van gebruik; het aanbrengen van merken op producten, de verkoop (en in voorraad hebben) hiervan maar ook de in- en uitvoer van producten.

De grote vraag is natuurlijk, is nu iedere toerist strafbaar als die op Schiphol landt met in zijn koffer een aantal nep T-shirts? In principe wel. Het is verboden om illegaal nagemaakte producten in Nederland in te voeren. Maar voor privégebruik wordt een uitzondering gemaakt. Een beperkt aantal producten mag meegenomen worden. De douane heeft er in 2011 zelfs een richtlijn voor opgesteld. De grens ligt bij: een flesje parfum van maximaal 240ml, drie horloges, drie CD’s/DVD’s of drie andere artikelen (bijvoorbeeld kleding). Illegale datadragers (zoals games en software etc.) zijn altijd verboden. Als de douane meer artikelen aantreft dan kunnen die in beslag worden genomen en kan er een boete worden gegeven. Belangrijk is wel dat je het als reiziger bij je hebt. Als de producten per post of koerier naar huis worden verstuurd, kan het wèl in beslag worden genomen.

Die richtlijn staat niet op zichzelf. Namaakproducten worden vaak via internet (elektronische merkplaatsen) aangeboden. Ook daar geldt het criterium dat verkoop als privéhandeling niet strafbaar is, maar als handelsactiviteit wel. Gekeken wordt dan naar volume, frequentie etc. Het gaat er dan om of de handeling in het economisch verkeer plaatsvindt. Bij grote hoeveelheden volgt er vaak ook een strafrechtelijke veroordeling.

Zo kreeg een verdachte afgelopen maand nog een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken voor de invoer van 3.000 valse Ice Watch horloges. De transacties gingen via Marktplaats. DHL moest afleveren maar vertrouwde de zending niet en schakelde de douane in. Gelet op de hoeveelheid horloges en de verklaringen tijdens de rechtszaak, oordeelde de rechter dat hier duidelijk sprake was van een handelsactiviteit. Dus inbreuk en strafbaar. Bij vakantiereizen knijpt de douane soms wèl een oogje dicht, dus als je iets koopt, doe het dan met mate en alleen voor privégebruik.

counterfeit-namaak-productenDe laatste artikelen
Lidl logo - reputatieschade
Normaal merkgebruik op social media
Positiemerk gele stiksels Dr. Martens boots nietig
Merkbescherming in Qatar
Bestrijden greenwashing/milieuclaims in merken
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz: beschermingsomvang van een verwijzende handelsnaam

Ondernemer A start in 2018 een nieuw bedrijf onder de naam Mobility Next en “myrefurbishedcar.nl”. Beide handelsnamen worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Tevens wordt op 20 september 2018 de domeinnaam vastgelegd. Het bedrijf, gevestigd in Houten, biedt gebruikte, maar nog vrij nieuwe auto’s aan. De kwaliteit van deze middenklasse auto’s is vergelijkbaar met een nieuwe auto. Het gaat om duurdere occasions van net een paar jaar oud. Op 5 maart 2021 wordt de nieuwe website gelanceerd waar het bedrijf zich ook presenteert onder de naam MRCar. Die naam wordt niet ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ondernemer B registreert op 10 mei 2021 de domeinnaam en laat de handelsnaam inschrijven bij de KvK. Dit bedrijf, gevestigd in Berlicum, verkoopt veel oudere, goedkope gebruikte auto’s. Ondernemer A stelt dat ondernemer B met de naam MRCARS inbreuk maakt op haar oudere handelsnaam MRCar. Eis: ondernemer B moet binnen 4 weken ieder gebruik van de naam MRCARS stoppen. Niet alleen de handelsnaam moet wijzigen, ook de website, het briefpapier, reclame, visitekaartjes et cetera. Daarnaast moet ondernemer B alle proceskosten betalen. Ondernemer B betwist dit. Hij stelt dat Ondernemer A geen handelsnaamrechten heeft op de naam MRCar. De naam staat namelijk niet ingeschreven bij de KvK. Op de website presenteert ondernemer A zich onder de naam My Refurbished Car. Daarnaast is de naam MRCar beschrijvend (heeft het weinig tot geen onderscheidend vermogen) en geeft het dus geen bescherming. Gelet op het totaal andere productaanbod (goedkope oude auto’s versus dure vrijwel nieuwe auto’s) en de andere regio (Houten en Berlicum liggen 50 km van elkaar) is er geen kans op verwarring. De eis moet worden afgewezen. Wie krijgt gelijk en waarom?