Overeenstemmende beschrijvende domeinnaam - Camping-Frankrijk.nl

Eiser gebruikt de handelsnaam en domeinnaam Camping-Frankrijk.nl. Verweerder heeft de domeinnaam campingfrankrijk.nl in 2011 verworven. Eiser stelt dat deze overgedragen moet worden, omdat de domeinnaam niet gebruikt wordt en verwarringwekkend overeenstemt. Omdat partijen er onderling niet uitkomen, volgt er een arbitrage. De eerste horde is snel genomen, de namen zijn verwarringwekkend overeenstemmend. Echter, bij de tweede voorwaarde (heeft de wederpartij een eigen recht/legitiem belang?) gaat het mis.

De domeinnaam wordt nog niet gebruikt, maar verweerder wil een website starten met informatie over kamperen in Frankrijk. De handelsnaam van eiser is puur beschrijvend (een samenvoeging van de woorden ‘camping’ en ‘Frankrijk’). In principe mogen concurrenten deze beschrijvende woorden ook gebruiken. Dat wordt anders als het gaat om bijvoorbeeld een bekend merk met hoge reputatie (bijvoorbeeld Vliegwinkel.nl) en eiser kan aantonen dat verweerder hiervan wil profiteren (kielzogvaren). Dat is hier niet het geval. Dat er wel een paar e-mailberichten bij verweerder binnenkomen, is inherent aan de keuze van eiser om een beschrijvende naam te kiezen. De eis wordt daarom afgewezen. Daarom: kies niet alleen bij merken, maar ook als handelsnaam voor een niet puur beschrijvende naam. Alleen dan kan de goodwill optimaal worden beschermd.

domeinnamenDe laatste artikelen
Wanneer is een geluid een merk?
Red Horse: aanhaken bij bekend merk
Vernieuwde Parodontax misleidend
Coin pocket Diesel geldig positiemerk
Kleur geel geldig merk Kärcher
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?