Beperkte bescherming bedrijfsnamen - De Zonnestraal

Veel bedrijven denken dat de inschrijving van de bedrijfsnaam bij de KvK of het registreren van een domeinnaam voldoende bescherming geeft om andere bedrijven met een vergelijkbare naam te weren. Helaas, dat is vaak niet zo. Met een merkregistratie is wel vaak een goede claim te leggen op de bedrijfsnaam.

 

Sinds 2015 biedt Thuiszorg De Zonnestraal in Tilburg thuiszorg aan. De domeinnaam thuiszorg-dezonnestraal.nl is in 2016 aangevraagd. In 2017 gaat een ander bedrijf onder de naam Thuiszorg De Zonnestraal van start in Hoofddorp (met de website thuiszorgdezonnestraal.com).


Het Tilburgse bedrijf wil dat het bedrijf in Hoofddorp haar naam wijzigt, omdat die te gering afwijkt. Het Hof stelt dat als een bedrijf regionaal actief is, de handelsnaamrechten slechts plaatselijk bescherming bieden. Die bescherming is dus niet landelijk, ook niet als er een website is.


Thuiszorg is naar haar aard een lokale bezigheid. Hoofddorp is 130 km verderop, de kans dat klanten overlopen is dan ook irreëel. De eis wordt afgewezen en het bedrijf uit Tilburg moet de kosten voor de wederpartij betalen (€ 9.000,-). Wijze les. Wil je bescherming in het hele land zodat je ongestoord kunt uitbreiden in andere regio’s, registreer de bedrijfsnaam dan als merk

handelsnamenDe laatste artikelen
Wanneer is een geluid een merk?
Red Horse: aanhaken bij bekend merk
Vernieuwde Parodontax misleidend
Coin pocket Diesel geldig positiemerk
Kleur geel geldig merk Kärcher
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?