Eataly Tilburg moet naam wijzigen

In 2011 opent het Italiaans restaurant Eataly zijn deuren in Tilburg. Volgens het handelsnaamregister zijn er in Nederland meerdere restaurants met deze naam. Echter, omdat de activiteiten van een Italiaans restaurant heel lokaal zijn, reiken deze handelsnaamrechten niet ver. Het bedrijf verwacht daarom geen problemen hiermee. Na drie succesvolle jaren valt opeens in het najaar van 2014 een sommatie uit Italië op de deurmat, met de eis de naam te wijzigen.

Eataly is een Italiaanse restaurantketen. De eerste vestiging is in 2007 geopend in Turijn. Inmiddels zijn er 27 vestigingen (in Italië, Japan, Amerika, Dubai en Turkije). Om de naam te claimen heeft het bedrijf het merk niet alleen in Italië laten registreren, maar ook in Europa, Amerika en vele landen in Azië. Slim, want op die manier kan het bedrijf de keten rustig uitbouwen met nieuwe vestigingen. Eataly Tilburg denkt dat de ontvangen sommatie te maken heeft met het feit dat het bedrijf zich waarschijnlijk nu ook in Nederland gaat vestigen en men daarom de markt even schoonveegt. Omdat de merkrechten van het Italiaanse bedrijf ook hier ouder en sterker zijn, en gezien de kosten van een rechtszaak, heeft Eataly Tilburg besloten de naam te wijzigen.

handelsnamen

De laatste artikelen
Influencers social media en bekend merk
Benelux merk bij Bol.com en Amazon
Tony ’s Chocolonely Sweet Solution
Max Verstappen verliest alsnog in hoger beroep van Picnic
Washington Redskins deel 2
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?