Online inbreuk EU rechtbank land doelgroep

AMS Neve maakt en verkoop audioapparatuur in het Verenigd Koninkrijk. Het merk 1073 is geregistreerd in de Europese Unie voor opnameapparatuur in klasse 9. AMS Neve start een rechtszaak bij de EU rechtbank in Engeland tegen het Spaanse Heritage Audio, omdat dit bedrijf namaak apparatuur verkoopt onder het merk 1073. Als bewijs worden tweets en e-mails aan Engelse consumenten overlegd.

Heritage Studio stelt dat de vordering moet worden afgewezen. Heritage Studio is in Spanje gevestigd en het bedrijf adverteert niet in Engeland. Alle activiteiten worden vanuit Spanje gedaan, dus alleen die rechtbank is bevoegd.

Vaste regel bij (online) inbreukzaken is, de procedure te starten in het land waar het bedrijf is gevestigd of waar de inbreuk plaatsvindt. Maar welk land is dat bij een online inbreuk? Is dat het land waar het bedrijf de spullen te koop aanbiedt, waar de vervolgacties plaatsvinden, zoals de plek waar de advertentie wordt geüpload en/of waar de server staat of mogelijk nog een andere plek?

Het Europese Hof heeft nu besloten, dat onder plek waar de inbreuk plaatsvindt ook het land valt waar de doelgroep woont waar de advertentie zich op richt, ook als de inbreuk makende advertentie in een ander land wordt ge-upload. Dat is dus goed nieuws voor merkhouders van een EU merk, omdat daarmee uitgeweken kan worden naar een andere EU rechtbank.

internet-online-brandingDe laatste artikelen
Wanneer is een geluid een merk?
Red Horse: aanhaken bij bekend merk
Vernieuwde Parodontax misleidend
Coin pocket Diesel geldig positiemerk
Kleur geel geldig merk Kärcher
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?