Domeinnaam registery nu slachtoffer van phishing aanval, Nederland volgende slachtoffer?

De Canadese domeinnaam register autoriteiten (CIRA) worden overstelpt met mailtjes over fraude. CIRA is nu zelf het slachtoffer van een phishing actie in Canada. Afbeeldingen van de officiële CIRA website worden gebruikt om persoonlijke informatie te bemachtigen waaronder creditcard gegevens van domeinnaam houders. De aanval is zo groot dat CIRA op grote voet mails rond stuurt naar iedereen om verdere schade te voorkomen.

CIRA is het Canadese zusje van de SIDN, de organisatie die de uitgifte van domeinnamen regelt. Als houder registreer je een domeinnaam bij een provider die lid is bij een Registry. In principe heeft een houder dus nooit te maken met de registry. Toch weet niet iedereen hoe dit precies werkt, dus een uitgelezen mogelijkheid voor frauderus om via phishing hun slag te slaan.  

Omdat domeinnamen in Nederland tegenwoordig volop door particulieren geregistreerd worden en daar vaak gekozen wordt voor de goedkoopste (en vaak een onbekende) provider, is de kans bijzonder groot dat we in Nederland een vergelijkbare phishing actie kunnen verwachten.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij gebruik gemaakt wordt van een valse (identieke) website. Vooral banken hebben hier last van. Als gebruiker krijg je een mailtje om bijvoorbeeld je inloggegevens te checken op de site. Die site is niet de echte site van het bedrijf maar een kopie, waarop de gebruiker niets vermoedend inlogt met zijn eigen wachtwoord of creditcard nummer. Met deze gegevens kan de fraudeur dan makkelijk zijn slag slaan.

Hoe is phishing te herkennen?

Moeilijk. De sites zijn vaak een kopie, dus visueel is dit niet te zien (soms wel aan de URL zelf, de valse link). Als internetgebruiker moet je gewoon er altijd op bedacht zijn dat de criminaliteit zich naar een online wereld beweegt (niet alleen wat betreft counterfeit, ook gewoon om je privé op te lichten). Bedenk dat officiële (of financiële) organisaties nooit persoonlijke (financiële) gegevens opvragen zoals Pincodes, creditcardgegevens etc. Mailtjes zijn verdacht als er dreigementen in staan als je niet direct reageert en er een link wordt gegeven om te gebruiken (die link leid je namelijk naar een valse website). Ook telefoonnummers kloppen niet, dus bel gewoon je eigen contactpersoon. Te laat en al iets afgegeven, bel dan direct je bank om je creditcard te laten blokkeren.)

 

internet-online-branding



De laatste artikelen
Valse hoop beschrijvend merk
Social media en de Olympische Spelen
Olympische Spelen en de Officiële sponsors
Characters en pictogrammen
Rule 40 en het Olympisch Handvest
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz: beschermingsomvang van een verwijzende handelsnaam

Ondernemer A start in 2018 een nieuw bedrijf onder de naam Mobility Next en “myrefurbishedcar.nl”. Beide handelsnamen worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Tevens wordt op 20 september 2018 de domeinnaam vastgelegd. Het bedrijf, gevestigd in Houten, biedt gebruikte, maar nog vrij nieuwe auto’s aan. De kwaliteit van deze middenklasse auto’s is vergelijkbaar met een nieuwe auto. Het gaat om duurdere occasions van net een paar jaar oud. Op 5 maart 2021 wordt de nieuwe website gelanceerd waar het bedrijf zich ook presenteert onder de naam MRCar. Die naam wordt niet ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ondernemer B registreert op 10 mei 2021 de domeinnaam en laat de handelsnaam inschrijven bij de KvK. Dit bedrijf, gevestigd in Berlicum, verkoopt veel oudere, goedkope gebruikte auto’s. Ondernemer A stelt dat ondernemer B met de naam MRCARS inbreuk maakt op haar oudere handelsnaam MRCar. Eis: ondernemer B moet binnen 4 weken ieder gebruik van de naam MRCARS stoppen. Niet alleen de handelsnaam moet wijzigen, ook de website, het briefpapier, reclame, visitekaartjes et cetera. Daarnaast moet ondernemer B alle proceskosten betalen. Ondernemer B betwist dit. Hij stelt dat Ondernemer A geen handelsnaamrechten heeft op de naam MRCar. De naam staat namelijk niet ingeschreven bij de KvK. Op de website presenteert ondernemer A zich onder de naam My Refurbished Car. Daarnaast is de naam MRCar beschrijvend (heeft het weinig tot geen onderscheidend vermogen) en geeft het dus geen bescherming. Gelet op het totaal andere productaanbod (goedkope oude auto’s versus dure vrijwel nieuwe auto’s) en de andere regio (Houten en Berlicum liggen 50 km van elkaar) is er geen kans op verwarring. De eis moet worden afgewezen. Wie krijgt gelijk en waarom?