Verbod nepreviews

Sinds 28 mei 2022 is het verboden om valse beoordelingen van consumenten te plaatsen bij webwinkels, marktplaatsen of social media. De wet is gebaseerd op een Europese richtlijn om consumenten online beter te beschermen. Reden: veel consumenten hechten veel waarde aan recensies over producten en diensten op het internet.

 

Als consumenten reviews kunnen plaatsen, dan moeten beheerders vanaf nu deze beoordelen op echtheid. Zelf positieve reviews schrijven is uit den boze. Negatieve reviews mogen vanaf nu ook niet zomaar worden weggehaald, tenzij ze nep zijn.

Ook is er een verbod om tegen betaling een valse consumentenbeoordeling te plaatsen (tenzij dit er uitdrukkelijk bij wordt vermeld). Op social media mag je zelf geen likes plaatsen om de eigen site te promoten.

Op de website moet je duidelijk aangeven hoe de reviews-policy is en wat er gedaan wordt om nepreviews tegen te gaan. De ACM en AFM gaan handhaven en boetes kunnen oplopen tot 4% van de jaaromzet.

internet-online-brandingDe laatste artikelen
Bad Spaniel’s parodie of merkinbreuk
Nijntje’s seksspeeltjes
Monique Granneman partner bij Abcor
MK Michael Kors – doorhaling overeenstemmend merk
vergoeding Kawasaki-insurance.nl
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over modellenrechten

Eiser verkoopt online haar kinderfietsen. Om haar rechten te beschermen heeft het bedrijf het design van deze fietsen vastgelegd als Uniemodel. Via een meervoudig model registreert het bedrijf in een keer 10 nieuwe uitvoeringen van haar kinderfietsen als Uniemodel. Als Gedaagde met een vergelijkbare fiets komt, volgt er een procedure. Eiser stelt onder andere inbreuk op haar modelrechten. Gedaagde stelt dat dit niet zo is. Een model moet nieuw zijn en eigen karakter hebben. Gedaagde stelt dat het model niet nieuw is omdat er diverse fietsen al stukjes te vinden zijn van dit model. Eigenlijk zijn de fietsen van gedaagde een combinatie hiervan, dus om die reden hebben de fietsen geen eigen karakter. De modellen zijn volgens gedaagde dan ook nietig. Mochten de modellen van eiser geldig zijn, dan wijkt zijn fiets voldoende af. Gedaagde stelt namelijk dat eiser in het meervoudige model bescherming heeft gevraagd voor min of meer gelijkende modellen. Blijkbaar vindt eiser dat deze modellen van elkaar afwijken om een andere algemene indruk te wekken. De fietsen van gedaagde wijken net zoveel af, dus wekken dan ook een andere algemene indruk (het zogenaamde tangwerking argument). Wie heeft er gelijk, zijn de fietsen van eiser een geldig model ondanks dat het bestaat uit al bekende aspecten uit allerlei fietsen en/of wijkt het model van gedaagde voldoende af en kan gedaagde een beroep doen op de tangwerking in verban met het meervoudig model?