Bescherming look and feel Heks'n kaas - dip & smeer'm

De smeerdip van HEKS’NKAAS is al jaren een groot succes. Als de productie in eigen hand wordt genomen, komt de oude producent met een vergelijkbaar product onder het merk DIP & SMEER’M. HEKS’NKAAS heeft haar verpakking echter als merk geregistreerd, zowel met als zonder merknaam erop. Dat is slim, want op die manier wordt de look and feel van het product geclaimd. Er volgt een rechtszaak tegen de verpakking die DIP & SMEER’M gebruikt.

Het verweer is: de verpakking is geen merk en wij gebruiken duidelijk een ander merk. De rechter is het hier niet mee eens. Om de doorzichtige ronde plastic kuip zit een herkenbare banderol. In een cartoonachtige stijl zijn tegen een witte achtergrond in de kleuren paars en groen ingrediënten weergegeven.

De verpakking is onderscheidend en consumenten herkennen dit als merk. De verpakking DIP & SMEER’M is visueel overeenstemmend, waardoor consumenten zich kunnen vergissen van wie het product afkomstig is.

Omdat de voormalig producent bewust heeft willen profiteren van het succes (ze hadden de verpakking ook andere kleuren kunnen geven etc.), moeten de proceskosten geheel worden betaald ca € 37.000. Er volgt tevens een verbod met een dwangsom tot € 500.000,-. (Bron beeld: Abcor)

merkenDe laatste artikelen
Claimen vormgeving meubels
Zigzagpatroon Nikkie Plessen
Actievere rol Facebook bij nepadvertenties
Merkbescherming in Maleisië via Internationale Registratie
Damn Perignon Collection – gebruik merk in de kunst
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus