DJ Djoko moet naam wijzigen

DJ Djoko (gedaagde) en William Djoko (eiser) zijn beiden (deep)house dj’s. Eiser treedt sinds 2006 regelmatig op in Nederland, Berlijn en Ibiza. Vanaf 2016 doet hij dat onder de naam William Djoko. Gedaagde gaat online in 2020 en wordt ‘ontdekt’. Snel ontstaat er op social media verwarring tussen beide personen (worden de verkeerde personen getagd). William Djoko registreert alsnog zijn naam als merk in de Europese Unie en eist dat gedaagde de naam DJOKO niet meer mag gebruiken.

 

Het Hof oordeelt dat het merk WILLIAM DJOKO een geldig merk is. Het merk is niet te kwader trouw geregistreerd, omdat eiser deze naam al sinds 2016 gebruikt. Gedaagde stelt oudere handelsnamen te hebben. Hij heeft namelijk een keer opgetreden in een café in Nijmegen en op een boot in Amsterdam.

Dat is onvoldoende om oudere handelsnaamrechten te claimen. De tekens DJOKO en WILLIAM DJOKO zijn visueel en auditief sterk overeenstemmend. Gebruik is voor identieke diensten. Gevolg: verbod (binnen twee maanden!) op gebruik van de naam, ook door de platenlabels en muziekplatforms. Belangrijke les: laat je artiestennaam altijd als merk vastleggen.

merkenDe laatste artikelen
Belang merkregistratie logo
Lego poppetje geldig vormmerk
Rituals te koop bij The Body Shop?
Misleidende duurzaamheidsclaims Primark
Prada patroon – basaal en alledaags
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz: beschermingsomvang van een verwijzende handelsnaam

Ondernemer A start in 2018 een nieuw bedrijf onder de naam Mobility Next en “myrefurbishedcar.nl”. Beide handelsnamen worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Tevens wordt op 20 september 2018 de domeinnaam vastgelegd. Het bedrijf, gevestigd in Houten, biedt gebruikte, maar nog vrij nieuwe auto’s aan. De kwaliteit van deze middenklasse auto’s is vergelijkbaar met een nieuwe auto. Het gaat om duurdere occasions van net een paar jaar oud. Op 5 maart 2021 wordt de nieuwe website gelanceerd waar het bedrijf zich ook presenteert onder de naam MRCar. Die naam wordt niet ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ondernemer B registreert op 10 mei 2021 de domeinnaam en laat de handelsnaam inschrijven bij de KvK. Dit bedrijf, gevestigd in Berlicum, verkoopt veel oudere, goedkope gebruikte auto’s. Ondernemer A stelt dat ondernemer B met de naam MRCARS inbreuk maakt op haar oudere handelsnaam MRCar. Eis: ondernemer B moet binnen 4 weken ieder gebruik van de naam MRCARS stoppen. Niet alleen de handelsnaam moet wijzigen, ook de website, het briefpapier, reclame, visitekaartjes et cetera. Daarnaast moet ondernemer B alle proceskosten betalen. Ondernemer B betwist dit. Hij stelt dat Ondernemer A geen handelsnaamrechten heeft op de naam MRCar. De naam staat namelijk niet ingeschreven bij de KvK. Op de website presenteert ondernemer A zich onder de naam My Refurbished Car. Daarnaast is de naam MRCar beschrijvend (heeft het weinig tot geen onderscheidend vermogen) en geeft het dus geen bescherming. Gelet op het totaal andere productaanbod (goedkope oude auto’s versus dure vrijwel nieuwe auto’s) en de andere regio (Houten en Berlicum liggen 50 km van elkaar) is er geen kans op verwarring. De eis moet worden afgewezen. Wie krijgt gelijk en waarom?