Drank en horeca soortgelijk

Bedrijven kunnen tegen een nieuw merk bezwaar maken als de merken overeenstemmend zijn. Het nieuwe merk moet daarnaast wel aangevraagd zijn voor identieke dan wel soortgelijke of complementaire producten. Gaat het om totaal andere producten dan kan daar vaak geen bezwaar tegen gemaakt worden. Om die reden zijn er bijvoorbeeld diverse bedrijven die het merk AJAX gebruiken. Naast de voetbalclub, is het een merk voor schoonmaakmiddelen en brandblussers. Maar die soortgelijkheid, hoe ver strekt die zich?

In 1996 wordt het woord HOTEL CIPRIANI als merk geregistreerd in de Europese Unie. Het merk is niet alleen voor hoteldiensten vastgelegd maar ook voor horecadiensten zoals diensten van een bar, catering en het aanbieden van drank en eten voor direct gebruik. Als de familie Cipriani in 2013 haar naam CIPRIANI als EU merk aanvraagt voor bieren, maakt Hotel Cipriani hiertegen bezwaar. Het Gerecht van de Europese Unie is het daar mee eens. De merken zijn sterk overeenstemmend (het woord HOTEL is namelijk zwak onderscheidend). In een hotel kunnen gasten vaak drankje bestellen waaronder ook bier. Bieren en horeca zijn daarom soortgelijk. Het merk is eerder terecht geweigerd.

merkenDe laatste artikelen
Bulldog – waarom logo registratie?
De revival van het (vorm)merk?
Merk BIG MAC niet gebruikt???
Disney beschuldigd van kolonialisme
Merkjuristen Abcor uitgeroepen als IP experts in Nederland 2019
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus