Influencers social media en bekend merk

Adverteerders maken gretig gebruik van influencers om op social media hun producten te promoten. Vlogs hebben een gigantisch bereik en zijn ideaal om een product onder de aandacht te brengen bij de doelgroep. Heeft dit nu ook merkrechtelijke gevolgen?

 

SUGARBEAR is een merk voor vitamine preparaten en maakt bezwaar tegen de lancering van het concurrerende product BEAUTY BEAR. De stelling is dat de merken overeenstemmend zijn en de producten identiek. Maar belangrijkste troef: het merk SUGAR BEAR is bekend bij de doelgroep door de zeer succesvolle social media campagne in Europa.

Het Instagram account van SUGAR BEAR heeft 1,6 miljoen volgers. Influencers als bijvoorbeeld Kim Kardashian (en nog vele andere influencers met miljoenen volgers) hebben eerder het merk en de producten gepromoot op hun eigen Instagram accounts en YouTube. Ter ondersteuning worden vele artikelen overlegd over deze zeer succesvolle online campagne.

De merkautoriteiten komen dan ook tot de conclusie dat het merk SUGARBEAR bekend is bij de doelgroep. Dat het begin van beide merken anders is, is onvoldoende. Het merk BEAUTY BEAR is terecht geweigerd.

merkenDe laatste artikelen
Champagne stopt Champaws
Klinsmann–Panini: 2-1
Het belang van erkenning
Abcor nieuwkomer in de WTR1000
Afwasborstels met vrouwelijke vormen
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?