China kent een first-to-file-system. Hierdoor kunnen merkkapers snel een Westers merk claimen, in de hoop dit later te verkopen aan de merkhouder. Sommige merkkapers gaan een stap verder en leggen zelfs beslag op producten die voor uitvoer klaar staan. In de rechtspraak is hierop een uitzondering geformuleerd. Als er in China alleen producten worden gemaakt voor export, dan is dat geen merkinbreuk (dit is de zogenaamde OEM exceptie). De Chinese consument komt namelijk niet in aanraking met deze producten. Daarnaast moet de merkhouder een registratie hebben in het importland. De SPC (het Chinese Hof) breekt hier nu mee in haar HondaKit uitspraak.
In China is HONDA een bekend merk. Het merk is er geregistreerd sinds 1988. Het bedrijf maakt bezwaar tegen de productie van producten met het merk HONDAkit, die geëxporteerd worden naar Myanmar.
Het verweer dat het alleen export betreft, gaat nu niet op. SPC stelt dat productie voor export ook merkgebruik is (net als in Europa).
Een gevoelige slag voor de merkpiraten. Echter voor merkhouders is het nu wel noodzakelijk om in China een merkregistratie te hebben, ook als daar alleen wordt geproduceerd voor de export. (Bron beeld: Abcor)
merken
De laatste artikelen
Influencers social media en bekend merk
Benelux merk bij Bol.com en Amazon
Tony ’s Chocolonely Sweet Solution
Max Verstappen verliest alsnog in hoger beroep van Picnic
Washington Redskins deel 2