Merkregistratie vergeten: rebranden!

Dung Young Food Services start in 1957 een groothandel/toko in Aziatische producten. Vanaf 2011 worden er in zes landen meer dan 150 producten verkocht onder het huismerk AKAYA. Het bedrijf vergeet echter haar merk te registreren. Dat blijkt een heel duur foutje te zijn.

 

Bidfood is een wereldwijde online groothandel. Sinds 2018 worden onder het huismerk AKARI Aziatische producten verkocht. Bidfood laat haar merk wel registreren. Als in 2019 Dung Young besluit het merk (na acht jaar) alsnog te registreren, maakt Bidfood daar succesvol bezwaar tegen. De merken zijn overeenstemmend en aangevraagd voor identieke producten. Het merk AKAYA wordt daardoor geweigerd.


Echter, dat is nog niet alles. Bidfood eist bij de rechter ook een verbod op verder gebruik. Ook dat wordt toegewezen. Het beroep op eerder gebruik te goeder trouw gaat niet op. Merkrechten krijg je door een merk te registreren, niet door het te gebruiken. Het bedrijf is actief onder een totaal andere handelsnaam, dus daar kan Dung Young Food ook niet op terugvallen.


Het depot AKARI van Bidfood is niet te kwader trouw geregistreerd. In 2016 is dit merk door een zusterbedrijf in Australië is ontwikkeld. Die wist totaal niet van het bestaan van dit merk in Europa. Toen dat merk in Australië een succes werd, is besloten de activiteiten uit te breiden naar de Europese Unie.

Het merk is daarom ook niet te kwader trouw geregistreerd. Er volgt een Europees verbod op gebruik van het merk AKAYA. Uiteindelijk dus wel een heel duur foutje om het nieuwe merk niet tijdig te laten registreren. Gebruik je een merk: registreer het dan! (Bron beeld: Abcor)

merken



De laatste artikelen
Ferrari vangt bot met niet ingeschreven gemeenschapsmodel
Russische copycats
Geluidsmerk – kinderliedje
Weigering Put Putin In
HERMES vs HAIRMES
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over modellenrechten

Eiser verkoopt online haar kinderfietsen. Om haar rechten te beschermen heeft het bedrijf het design van deze fietsen vastgelegd als Uniemodel. Via een meervoudig model registreert het bedrijf in een keer 10 nieuwe uitvoeringen van haar kinderfietsen als Uniemodel. Als Gedaagde met een vergelijkbare fiets komt, volgt er een procedure. Eiser stelt onder andere inbreuk op haar modelrechten. Gedaagde stelt dat dit niet zo is. Een model moet nieuw zijn en eigen karakter hebben. Gedaagde stelt dat het model niet nieuw is omdat er diverse fietsen al stukjes te vinden zijn van dit model. Eigenlijk zijn de fietsen van gedaagde een combinatie hiervan, dus om die reden hebben de fietsen geen eigen karakter. De modellen zijn volgens gedaagde dan ook nietig. Mochten de modellen van eiser geldig zijn, dan wijkt zijn fiets voldoende af. Gedaagde stelt namelijk dat eiser in het meervoudige model bescherming heeft gevraagd voor min of meer gelijkende modellen. Blijkbaar vindt eiser dat deze modellen van elkaar afwijken om een andere algemene indruk te wekken. De fietsen van gedaagde wijken net zoveel af, dus wekken dan ook een andere algemene indruk (het zogenaamde tangwerking argument). Wie heeft er gelijk, zijn de fietsen van eiser een geldig model ondanks dat het bestaat uit al bekende aspecten uit allerlei fietsen en/of wijkt het model van gedaagde voldoende af en kan gedaagde een beroep doen op de tangwerking in verban met het meervoudig model?