Thom Browne drie of vier strepen

Logo’s bestaan soms alleen uit geometrische figuren, zoals lijnen, streepjes, cirkels, punten of kleurvakken. Dit maakt dat de bescherming van zo’n logo vrij beperkt is. Gevolg: het is moeilijk om vergelijkbare tekens te stoppen.

 

Na ruim 20 jaar rechtszaken viel voor Adidas het doek in de zaak tegen H&M. Het Adidas logo bestaat uit een patroon van drie strepen waarbij de tussenruimte net zo breed is als de streep. H&M gebruikte slechts twee strepen en een kleinere tussenruimte. De overeenstemming is daarom te gering.

Inmiddels loopt er een vergelijkbare zaak in de USA. Het luxe merk Thom Browne gebruikt op haar kleding vier strepen. Sinds 2018 brengt het merk ook sportkleding op de markt. Volgens Adidas maakt het ‘4 strepen teken’ van Thom Browne inbreuk op haar ‘3 strepen merk’.

Er volgt een rechtszaak met een claim van circa 7 miljoen euro. De advocaten van Browne stellen dat gebruik van strepen gangbaar is. De bedrijven richten zich op een totaal ander publiek. Browne’s strepen worden daarnaast horizontaal gebruikt rond een arm of been (en ook hier is de tussenruimte kleiner). De rechter in New York volgt dit betoog: geen inbreuk.

merkenDe laatste artikelen
Ferrari vangt bot met niet ingeschreven gemeenschapsmodel
Russische copycats
Geluidsmerk – kinderliedje
Weigering Put Putin In
HERMES vs HAIRMES
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over modellenrechten

Eiser verkoopt online haar kinderfietsen. Om haar rechten te beschermen heeft het bedrijf het design van deze fietsen vastgelegd als Uniemodel. Via een meervoudig model registreert het bedrijf in een keer 10 nieuwe uitvoeringen van haar kinderfietsen als Uniemodel. Als Gedaagde met een vergelijkbare fiets komt, volgt er een procedure. Eiser stelt onder andere inbreuk op haar modelrechten. Gedaagde stelt dat dit niet zo is. Een model moet nieuw zijn en eigen karakter hebben. Gedaagde stelt dat het model niet nieuw is omdat er diverse fietsen al stukjes te vinden zijn van dit model. Eigenlijk zijn de fietsen van gedaagde een combinatie hiervan, dus om die reden hebben de fietsen geen eigen karakter. De modellen zijn volgens gedaagde dan ook nietig. Mochten de modellen van eiser geldig zijn, dan wijkt zijn fiets voldoende af. Gedaagde stelt namelijk dat eiser in het meervoudige model bescherming heeft gevraagd voor min of meer gelijkende modellen. Blijkbaar vindt eiser dat deze modellen van elkaar afwijken om een andere algemene indruk te wekken. De fietsen van gedaagde wijken net zoveel af, dus wekken dan ook een andere algemene indruk (het zogenaamde tangwerking argument). Wie heeft er gelijk, zijn de fietsen van eiser een geldig model ondanks dat het bestaat uit al bekende aspecten uit allerlei fietsen en/of wijkt het model van gedaagde voldoende af en kan gedaagde een beroep doen op de tangwerking in verban met het meervoudig model?