Verbod Nike Satanschoen

Dit voorjaar lanceerde rapper Lil Nas X niet alleen zijn nieuwe video, maar ook 666 paar Satanschoenen (à $ 1.018,- ). Een project bedacht met kunstenaarscollectief MSCHF. Originele Nike Air Max schoenen werden hiervoor iets aangepast. Op de veters kwam een pentagram, op de zijkant een verwijzing naar Lucas 10:18 (de val van de duivel) en in de zool een druppel menselijk bloed gecombineerd met inkt. Na de aankondiging op Twitter waren de genummerde schoenen binnen no time uitverkocht. Voor Nike geen fijne actie, maar kan het bedrijf hier iets tegen doen?

 

Als iemand een origineel product koopt, dan mag dit worden doorverkopen. Een merkhouder kan zich daartegen niet verzetten, dat is de uitputtingsregel. Uitzondering is als er wijzigingen worden aangebracht aan het oorspronkelijke product, waardoor de toestand verslechtert. Ook mag er geen suggestie worden gewekt dat er een commerciële band bestaat.

Die kaart trok Nike. Nike was hier niet bij betrokken en aanpassingen aan de zool waren zeer gevaarlijk voor de gebruiker. Binnen een paar dagen kwam het bericht dat de zaak toch was geschikt. Iedere koper kon de schoenen retour sturen aan MSCHF en kreeg zijn geld terug, Nike kon zich schoon pleiten en Lil Nas X had zijn media aandacht. (Bron Beeld: Twitter)

merkenDe laatste artikelen
Foto eigen personeel in bedrijfsreclame
Lego vs Lepin: namaakbestrijding in China
Merkbescherming in Pakistan via Internationale Registratie
METCHUP- MAYOCHUP
DOC/Dairy Partners - beschrijvende handelsnamen
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?