Verbod op SPA SECRETS van Kruidvat

Spa Monopole heeft van de overheid de exclusieve vergunning gekregen om de natuurlijke waterbronnen en thermale baden in Spa te exploiteren. Het bedrijf heeft het merk SPA geregistreerd voor een breed scala aan producten waaronder bronwater en cosmetica producten. Als Kruidvat onder de naam SPA SECRETS, SENSE OF SPA, ZOUTSCRUB SPA en SEL DE GOMMAGE SPA een lijn cosmetica en verzorgingsproducten lanceert, maakt SPA Monopole daartegen bezwaar.

Kruidvat wil de producten blijven verkopen en start zelf rechtszaak. De insteek is dat het woord SPA synoniem is voor een wellness centrum. SPA verwijst dus naar de plek waar de producten worden gebruikt. Dit is beschrijvend gebruik en iedereen zou dit vrij mogen gebruiken. De rechter is het daar niet mee eens. SPA is wel beschrijvend voor een welness centra maar niet voor cosmetica en verzorgingsproducten. In de Kruidvat merken neemt SPA een prominente plaats in (o.a. door kleurgebruik/ formaat). Hierdoor kan de consument een link leggen met het bekende SPA merk. Gevolg: inbreuk. Het merk SPA SENCE (van Kruidvat) is nietig en de producten mogen niet langer verkocht worden op straffe van 250,- per handeling.

merkenDe laatste artikelen
Grumpy Cat wint rechtszaak
Jezus en Maria mogen blijven - campagne in strijd met openbare zeden?
LOCK: Waarom merkregistratie logo?
Royal Dutch en het predicaat Koninklijke
Meeliften op de Rubik Kubus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus