Zelf gebouwde Kitcar inbreuk op Ferrari

Kitcars zijn zelfbouw auto’s. De maker bouwt een auto op een bestaand chassis, meestal van een middenklasse auto. Naast kant-en-klaar auto’s worden ze ook als bouwpakket verkocht. Kitcar Collection verzamelt en verkoopt kitcars.In 2018 importeert het bedrijf een gebouwde kitcar vanuit de Verenigde Staten. Op het stuur en in het midden van de wieldoppen is een steigerend paard te zien. Op de voor- en achterkant van de auto zit het logo van Ferrari, maar dit is met zwart Duct Tape afgeplakt. Is dit toegestaan?

 

Als de auto te koop wordt aangeboden, laat Ferrari hier beslag op leggen. Ferrari eist een verbod op het gebruik van de merken en vernietiging van de auto, omdat die te veel lijkt op een Ferrari Spyder uit 1969. De rechter gaat hier deels in mee.

Gebruik van de merktekens mag niet, ook niet als dit afgeplakt is met Duct Tape, want een koper kan dit er weer afhalen. Gezien de grote verschillen (belijning, neus, cockpit) is de totaalindruk van deze kitcar anders dan de Spyder. Inbreuk op het auteursrecht wordt daarom afgewezen. De eis om de gehele auto te laten vernietigen, gaat veel te ver. Het alternatief is voldoende. Gedaagde moet binnen twee dagen de merken verwijderen.

merkenDe laatste artikelen
Wanneer is een geluid een merk?
Red Horse: aanhaken bij bekend merk
Vernieuwde Parodontax misleidend
Coin pocket Diesel geldig positiemerk
Kleur geel geldig merk Kärcher
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?