Het succes van 25 jaar Uniemerken

Op 1 april was het 25 jaar geleden dat het eerste Uniemerk werd geregistreerd in de Europese Unie. Wat nu vrij normaal is, was toen een sensatie. Tot die tijd konden bedrijven namelijk hun merkrechten alleen nationaal (per land) aanvragen. Dat was niet alleen een vrij tijdrovende kwestie (alles moest per land en via een lokale gemachtigde), maar vooral ook een kostbare aangelegenheid. De enige uitzondering binnen Europa was het toen al bestaande Benelux merk, een merkregistratie voor drie landen in één keer. Dit Benelux merk was ooit in het leven geroepen om beter te kunnen anticiperen op een vrij verkeer van goederen binnen de Benelux. Juist om die reden (het bevorderen van vrij verkeer van goederen) werd een vergelijkbaar systeem voor de EU gelanceerd. De behandeling van de aanvragen werd ook niet langer gedaan door de nationale autoriteiten maar via een nieuw Europees merkenbureau, gevestigd in Alicante, het OHIM. In 1996 kende de Europese Unie nog maar 15 landen, en de vraag was dan ook hoe succesvol deze nieuwe registratie zou worden. De verwachtingen waren zeer bescheiden. Men ging uit van misschien wel 12.000 aanvragen in april, echter die eerste maand werden er al 22.000 aanvragen ingediend! Reden van dit succes is zeker (ook nu nog) dat een bedrijf met één merkaanvraag direct bescherming krijgt in alle aangesloten landen.

 

Naast de veel lagere kosten heeft een Uniemerk ook als groot voordeel dat er in een gerechtelijke procedure direct een verbod geëist kan worden in alle landen van de Europese Unie, een rechtszaak per land is niet langer meer nodig. Het gevolg hiervan is dat het Uniemerk (en ook het Uniemodel) een gigantische vlucht heeft genomen. Afgelopen jaar (2020) werden er maar liefst 175.000 nieuwe aanvragen ingediend. Niet geheel verwonderlijk als je bedenkt dat (zelfs na de Brexit) het Uniemerk maar liefst 27 landen omvat.

Je zou denken, dat dit een goede reden zou zijn om voortaan altijd direct een Uniemerk aan te vragen in plaats van een nationaal merk. Echter, dat is zeker niet altijd het geval. Het Uniemerk heeft namelijk (in sommige gevallen) ook een nadeel. Als er namelijk een overeenstemmend recht (bijvoorbeeld een ouder nationaal merk) bestaat in één van de 27 landen, dan kan de houder hiervan bezwaar maken tegen zo’n nieuwe EU aanvraag. Als het bezwaar succesvol is, dan wordt de nieuwe aanvraag niet ingeschreven. Het is wat dat betreft dus een alles of niets systeem (de aanvraag omzetten naar nationale merkaanvragen kan dan soms nog, maar is zeer kostbaar).

Daarnaast moeten bedrijven bedenken, dat ze een merk na 5 jaar ook echt moeten gaan gebruiken (dat geldt overigens zowel voor nationale merken als voor Uniemerken). Mocht een merk in maar één land gebruikt worden, dan is de kans aanwezig dat een derde het uniemerk door laat halen. Het is dus niet alles goud wat er blinkt.

Om die reden adviseren we bedrijven altijd; maak een inschatting voor de komende 5 jaar. In welke landen verwacht het bedrijf binnen 5 jaar actief te zijn (verkoop, productie etc). Wanneer dat in meerdere Europese landen is, dan is een Uniemerk nog steeds een zeer aantrekkelijke optie. Is dat als MKB-er bijvoorbeeld alleen de Benelux (of een ander land in de Europese Unie), laat dan het merk als nationaal merk vastleggen.

Kortom, laat je altijd adviseren wat de beste route is, voor jouw merk. Het Uniemerk is in ieder geval een groot succes en daarom zullen op 1 april de champagnekurken vast hebben geknald op het Europese merkenbureau (nu EUIPO).

 

merkregistratie



De laatste artikelen
DJ Djoko moet naam wijzigen
Rituals te koop bij The Body Shop?
Misleidende duurzaamheidsclaims Primark
Prada patroon – basaal en alledaags
The Bulldog eist terecht schade van Red Bull
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over modellenrechten

Eiser verkoopt online haar kinderfietsen. Om haar rechten te beschermen heeft het bedrijf het design van deze fietsen vastgelegd als Uniemodel. Via een meervoudig model registreert het bedrijf in een keer 10 nieuwe uitvoeringen van haar kinderfietsen als Uniemodel. Als Gedaagde met een vergelijkbare fiets komt, volgt er een procedure. Eiser stelt onder andere inbreuk op haar modelrechten. Gedaagde stelt dat dit niet zo is. Een model moet nieuw zijn en eigen karakter hebben. Gedaagde stelt dat het model niet nieuw is omdat er diverse fietsen al stukjes te vinden zijn van dit model. Eigenlijk zijn de fietsen van gedaagde een combinatie hiervan, dus om die reden hebben de fietsen geen eigen karakter. De modellen zijn volgens gedaagde dan ook nietig. Mochten de modellen van eiser geldig zijn, dan wijkt zijn fiets voldoende af. Gedaagde stelt namelijk dat eiser in het meervoudige model bescherming heeft gevraagd voor min of meer gelijkende modellen. Blijkbaar vindt eiser dat deze modellen van elkaar afwijken om een andere algemene indruk te wekken. De fietsen van gedaagde wijken net zoveel af, dus wekken dan ook een andere algemene indruk (het zogenaamde tangwerking argument). Wie heeft er gelijk, zijn de fietsen van eiser een geldig model ondanks dat het bestaat uit al bekende aspecten uit allerlei fietsen en/of wijkt het model van gedaagde voldoende af en kan gedaagde een beroep doen op de tangwerking in verban met het meervoudig model?