Kleurmerk Red Bull nietig

Kleuren kunnen als merk functioneren. Voor menig een is de kleurcombinatie blauw- zilver voldoende om te weten dat de energydrink die daarin aangeboden wordt afkomstig is van Red Bull. Om die kleurcombinatie te beschermen heeft het bedrijf een merkregistratie ingediend van een vakje met 2 kleuren en een omschrijving. De vraag is echter of zo’n registratie wel voldoende nauwkeurig is ingediend.

Het Europese Hof heeft in 2004 aangegeven dat een kleur een merk kan zijn, maar dat wel duidelijk aangegeven moet worden hoe die kleuren gebruikt worden. Een vage omschrijving van dat de verhouding van de kleuren 50/50 is veel te ruim, net zoals de omschrijving ‘de 2 kleuren zullen in gelijke verhoudingen en nevengeschikt worden aangebracht’. Om die reden is nu het eerste kleur merk van Red Bull doorgehaald. Maar daarbij is alles nog niet verloren. Red Bull heeft namelijk ook nog een registratie gedaan voor de kleurcombinatie zoals die ook werkelijk gebruikt wordt. In onze optiek zou dit kleurmerk wel in stand moeten blijven (nietigheidsprocedure loopt daar ook nog tegen). Kleuren claimen als merk kan wel, maar doe dit niet te abstract. (Bron beeld: EUIPO databse)

merkregistratieDe laatste artikelen
Datalek Jeugdzorg Utrecht
Vakantie Ray-Ban zonnebrillen via Facebook
De reputatie van Red Bull - procedure tegen logo springende steenbokken Big Horn
Overeenstemming Kordaat Kornuit - conceptuele betekenis merken
Neymar eist zijn naam op - depot te kwader trouw
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus