Milka slaat mis – Ritter Sport geldig vormmerk

In de chocoladebranche zijn (voor de consument) vormmerken niet ongebruikelijk. Denk aan de driehoek van Toblerone, de ongelijk verdeelde blokken van Tony Chocolonely en de KitKatreep. Ritter Sport maakt sinds 1932 vierkante repen: een klein vierkant stukje chocola dat precies in een sportjas past zonder te breken. Een succesproduct en om navolging tegen te gaan, laat het bedrijf in 1993 de vorm van de verpakking als merk vastleggen.

Als Milka in 2010 met een vergelijkbare reep komt, is er een conflict. Milka vecht het merk op alle mogelijke manieren aan. Uiteindelijk draaide het om de vraag of de vorm mogelijk een wezenlijke waarde geeft aan het product.

Het Bundesgerichtshof (de Duitse Hoge Raad) oordeelt dat de vierkante vorm geen wezenlijke waarde geeft aan het product. Die vraag kan spelen bij een bepaald soort producten, als de vorm een artistieke waarde heeft, de vorm sterk verschilt van wat gebruikelijk is, er een groot prijsverschil is of als er een duidelijke marketing campagne is om bepaalde artistieke aspecten van de vormgeving te benadrukken. Het gaat hier om een gewoon witte vierkante verpakking, die niet duurder is en geen waarde geeft. Het vormmerk is daarom geldig. Milka mag de vierkante vorm niet langer gebruiken.

merkregistratie

De laatste artikelen
Klinsmann–Panini: 2-1
Het belang van erkenning
Abcor nieuwkomer in de WTR1000
Afwasborstels met vrouwelijke vormen
Influencers social media en bekend merk
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?