PRENDS MOI: een nieuw parfummerk of een dieetproduct of het beste van both worlds?

Het parfumeriebedrijf Veld’s heeft een nieuw wonderluchtje ontwikkeld. En een wonder is nog een klein woord. De parfum ruikt naar een mix van bergamot, mandarijn en grapefruit, maar daarnaast raak je ook nog eens de nodige overtollige kilootjes kwijt. Een echt wondermiddel, maar kan dit eigenlijk wel, en is het nu een parfum of een dieetproduct? En hoe zit het met die naam, is dat wel een merk?

Het nieuwe parfum bevat werkzame stoffen zoals cafeïne, spirulina en carnitine die een vetafbrekend enzym actief laat worden. Door het besprenkelen met het reukwater komt een lichaamseigen endorfine vrij die de eetlust moet verminderen. Onderzoek, uitgevoerd door het Franse BIO EC, zou aangetoond hebben dat 75% van de vrouwen positief reageren met een mindere eetlust tot gevolg.

Het parfum is op de markt onder de naam PRENDS MOI. Afgezien van de vraag hoe het onderzoek is uitgevoerd en welke werking een placebo parfum zou hebben, wilde ik me toeleggen op de merkrechtelijke kant van de naam PRENDS MOI. Wordt het merk PRENDS MOI wel geaccepteerd door de merkautoriteiten in de Benelux en de Europese Unie? PRENDS MOI betekent namelijk letterlijk NEEM MIJ. Een merk kan geweigerd worden wanneer het beschrijvend is voor het product of dienst maar ook wanneer het de kwaliteit of de waarde van het product aanduidt. Maar valt de uitdrukking PRENDS MOI onder deze beperkende voorwaarden? In hoeverre is PRENDS MOI een aanprijzing, een verkoopbevorderende toespeling voor een parfum. Omdat Frans een van de vaste talen is in de Benelux, is dit dus niet een gelopen race. Om problemen te voorkomen is het dan slim om het complete logo vast te laten leggen.

De tweede vraag is welke productomschrijving aan dit afslankparfum wordt meegegeven en welke klassificatie hierbij hoort? Normaal gesproken wordt parfum in klasse 3 geregistreerd. In dit geval vervult het parfum PRENDS MOI echter een dubbelrol. Want naast het “lekker” ruiken wordt het lichaam ook nog eens slank gemaakt. Het parfum moet royaal drie keer per dag ingemasseerd worden op die plekken  die wat strakker mogen zijn. Het merk zou daarom ook ingeschreven moeten worden voor dieetpreparaat  in klasse 5.

En wanneer moet de bescherming geclaimd worden? De merkaanvraag voor PRENDS MOI loopt momenteel alleen Frankrijk (procedure is nog niet afgerond). Het parfum is al te verkrijgen in een aantal Europese landen waar het zelfs al uitverkocht is. Vaak gaan ondernemers zo op in de ontwikkeling en de marketing van hun product dat de bescherming van de naam (de merkregistratie) pas achteraf aan de beurt komt. Daarom moet hier nog is de vraag: in welk tijdbestek kan een merk het beste ingediend worden? Jaren van te voren indienen is niet zinnig, want 5 jaar na registratie moet een merk ook gebruikt worden. (Als het niet gebruikt wordt, kan het doorgehaald worden). Pas starten met beschermen wanneer het merk succesvol op de markt is en er een gillende wachtlijst is voor het product, is ook niet aan te raden. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn, dat een ander in de tussentijd het merk al geregistreerd heeft n.a.v. positieve berichten in het buitenland. De beste tijd om een merk in te dienen is ongeveer 1 tot 3 jaar voordat marketingactiviteiten ontplooid gaan worden en dan bovendien alleen in die landen waar marketingactiviteiten ontplooid gaan worden.  En de laatste vraag, of het parfum ook als afslankmiddel werkt? Geen idee, laat het ons horen.

merkregistratie



De laatste artikelen
Valse hoop beschrijvend merk
Social media en de Olympische Spelen
Olympische Spelen en de Officiële sponsors
Characters en pictogrammen
Rule 40 en het Olympisch Handvest
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz: beschermingsomvang van een verwijzende handelsnaam

Ondernemer A start in 2018 een nieuw bedrijf onder de naam Mobility Next en “myrefurbishedcar.nl”. Beide handelsnamen worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Tevens wordt op 20 september 2018 de domeinnaam vastgelegd. Het bedrijf, gevestigd in Houten, biedt gebruikte, maar nog vrij nieuwe auto’s aan. De kwaliteit van deze middenklasse auto’s is vergelijkbaar met een nieuwe auto. Het gaat om duurdere occasions van net een paar jaar oud. Op 5 maart 2021 wordt de nieuwe website gelanceerd waar het bedrijf zich ook presenteert onder de naam MRCar. Die naam wordt niet ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ondernemer B registreert op 10 mei 2021 de domeinnaam en laat de handelsnaam inschrijven bij de KvK. Dit bedrijf, gevestigd in Berlicum, verkoopt veel oudere, goedkope gebruikte auto’s. Ondernemer A stelt dat ondernemer B met de naam MRCARS inbreuk maakt op haar oudere handelsnaam MRCar. Eis: ondernemer B moet binnen 4 weken ieder gebruik van de naam MRCARS stoppen. Niet alleen de handelsnaam moet wijzigen, ook de website, het briefpapier, reclame, visitekaartjes et cetera. Daarnaast moet ondernemer B alle proceskosten betalen. Ondernemer B betwist dit. Hij stelt dat Ondernemer A geen handelsnaamrechten heeft op de naam MRCar. De naam staat namelijk niet ingeschreven bij de KvK. Op de website presenteert ondernemer A zich onder de naam My Refurbished Car. Daarnaast is de naam MRCar beschrijvend (heeft het weinig tot geen onderscheidend vermogen) en geeft het dus geen bescherming. Gelet op het totaal andere productaanbod (goedkope oude auto’s versus dure vrijwel nieuwe auto’s) en de andere regio (Houten en Berlicum liggen 50 km van elkaar) is er geen kans op verwarring. De eis moet worden afgewezen. Wie krijgt gelijk en waarom?