Steeds meer hashtag merken - ongebruikelijke merkregistraties

Merken komen in vele vormen voor. Naast woorden en logo’s claimen bedrijven ook minder gebruikelijke onderscheidingstekens zoals verpakkingen, deuntjes (muziek) en zelfs hele winkelinrichtingen. Sinds 2010 is er en nieuwe loot aan de merkentak, de hashtag merken. Recent onderzoek toont aan dat afgelopen jaar meer #merken zijn ingediend. Het overgrote deel hiervan is aangevraagd in de USA.

Bedenk wel dat gebruik van een hashtag aan een merk geen onderscheidend vermogen geeft, dus de combinatie met een beschrijvend element zal de toets op absolute gronden van de autoriteiten niet doorstaan. Om die reden zijn waarschijnlijk veel social media campagnes niet geregistreerd als merk. Een andere reden hiervoor is mogelijk, dat binnen bedrijven vaak het beleid is om kortlopende campagnes niet te registreren als merk. Dit geldt dan natuurlijk ook voor Twitter campagnes. Echter, bij consistent gebruik is dit wel aan te raden. (beeld; De voetbalclub KAA Gent gebruikt de slagzin Come On Blue-White en op Twitter #COBW)

merkregistratieDe laatste artikelen
Merkjuristen Abcor uitgeroepen als IP experts in Nederland 2019
Geurmerk en andere ‘ongebruikelijke’ merken
Verhoging overheidstaksen rigoureuze wijziging systeem merkregistratie in Benelux
MEXX een jongensnaam?
ASN en de gekwetste stropdasdrager
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus