Afwasborstels met vrouwelijke vormen

Casa Vigar ontwerpt allerlei huishoudelijke producten, waaronder afwasborstels. Het Spaanse bedrijf laat de borstel als Europees model registeren (de eisen om een model te registreren zijn: een model moet nieuw zijn en eigen karakter hebben).Kenmerkend zijn de lange borstelharen als kapsel, de lange nek en de duidelijk zichtbare vrouwelijke vormen: een buste en taille. Als Edco met een vergelijkbare borstel komt, eist Casa Vigar een verbod

 

Edco stelt dat de modelrechten van Vasa Vigar ongeldig zijn. Het design is niet nieuw, want er zijn al vergelijkbare borstels op de markt. De rechter is het daar niet mee eens. De oudere borstels missen de vrouwelijke vorm (zijn bolle verdikkingen) en de kleding is simpel getekend. Het design van Casa Vigar wijkt daar voldoende van af en is dus wel geldig.

De afwasborstel van Edco heeft ook een vrouwelijk figuur met lange hals, een strakke avondjurk en een borstelkop als haar. De verschillen (andere tekening gezicht) zijn onvoldoende. Gevolg: inbreuk, want de Edco borstel wekt geen andere algemene indruk.

Saillant detail: de claim op auteursrecht wordt afgewezen. Casa Vigar kon niet goed bewijzen die rechten te bezitten. Zie hier een ander groot voordeel van het modellenrecht, de rechter gaat er standaard vanuit dat een model geldig is.

modellenrechtDe laatste artikelen
Wanneer is een geluid een merk?
Red Horse: aanhaken bij bekend merk
Vernieuwde Parodontax misleidend
Coin pocket Diesel geldig positiemerk
Kleur geel geldig merk Kärcher
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?