Claimen vormgeving meubels

Het Europese Hof heeft vorig jaar een belangrijke uitspraak gedaan over de relatie tussen het modellenrecht en het auteursrecht. Aangegeven is dat het auteursrecht niet altijd dezelfde bescherming geeft als het modellenrecht. Alleen als het gaat om een intellectuele schepping, kan er een beroep gedaan worden op het auteursrecht. Hiermee lijkt een einde te komen aan de superlage drempel die in Nederland gold en is het belang om vormgeving via modelregistraties te claimen flink toegenomen.

Spieghel Trading heeft in 2019 modelbescherming aangevraagd voor een nieuwe lijn meubels, de Blackbone-serie. Kenmerkend is: het elegant gefineerd geborsteld zwart eikenhout, de houtstructuur, smalle houtplanken in visgraatmotief, de transparante uitstraling en het roestvrijstalen onderstel waardoor het geheel lijkt te zweven.

Als Decor Wonen met een vergelijkbare set komt (Black Gold), volgt er een rechtszaak. Het verweer dat de modelrechten toekomen aan de fabrikant, gaat niet op. Spieghel is houder van het model en wordt daarmee geacht rechthebbende te zijn. Ook het verweer dat de meubels niet nieuw zijn wordt verworpen. Ten opzichte van het al bestaande erfgoed wijken de meubels voldoende af. De modelrechten zijn geldig. De meubels van Decor Wonen wekken geen andere algemene indruk. Gevolg: het verbod wordt geheel toegewezen.

modellenrechtDe laatste artikelen
Champagne stopt Champaws
Klinsmann–Panini: 2-1
Het belang van erkenning
Abcor nieuwkomer in de WTR1000
Afwasborstels met vrouwelijke vormen
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?