Modellenrecht- auteursrecht: verbod bij opening Trade Mart beurs

De Deense Christina Arvin Hembo ontwerpt sinds 2005 sieraden, waaronder bedels. Deze luxe afgewerkte bedels, gemaakt van hoogwaardige materialen zoals zilver, goud en edelstenen, kunnen worden bevestigd op speciale leren snoerarmbanden. Iedere bedel heeft een eigen naam (zoals ‘passion heart’ en ‘four leaf clover’). De bedels zijn in meer dan twintig landen te koop via distributeurs, waaronder het bedrijf Endless. Om de rechten te beschermen, zijn de sieraden van Christina als Europees model geregistreerd.

Er ontstaan problemen als Endless na enige tijd bedels gaat aanbieden die heel sterk lijken op de Christina bedels. Ook de namen van deze bedels (zoals ‘passion heart’) zijn dezelfde, alleen de prijs is lager. Als Christina verneemt dat deze collectie op een grote beurs in Utrecht dreigt te worden aangeboden, stapt zij naar de rechter en vraagt een verbod op de verhandeling en de promotie van de inbreukmakende bedels.

De rechter beaamt dat deze bedels waarschijnlijk een inbreuk zijn op Christina’s auteurs- en modelrechten. Omdat de volgende dag de beurs in Utrecht opengaat, mag Christina een verbod eisen bij de stand van Endless, op een dwangsom van 15.000 euro per dag. Strategisch een goede zet van de modelhouder, want zo wordt de inbreukmaker niet alleen financieel, maar ook publiekelijk aangepakt.

modellenrecht



De laatste artikelen
Normaal merkgebruik op social media
Positiemerk gele stiksels Dr. Martens boots nietig
Merkbescherming in Qatar
Bestrijden greenwashing/milieuclaims in merken
Run on Nitro
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz: beschermingsomvang van een verwijzende handelsnaam

Ondernemer A start in 2018 een nieuw bedrijf onder de naam Mobility Next en “myrefurbishedcar.nl”. Beide handelsnamen worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Tevens wordt op 20 september 2018 de domeinnaam vastgelegd. Het bedrijf, gevestigd in Houten, biedt gebruikte, maar nog vrij nieuwe auto’s aan. De kwaliteit van deze middenklasse auto’s is vergelijkbaar met een nieuwe auto. Het gaat om duurdere occasions van net een paar jaar oud. Op 5 maart 2021 wordt de nieuwe website gelanceerd waar het bedrijf zich ook presenteert onder de naam MRCar. Die naam wordt niet ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ondernemer B registreert op 10 mei 2021 de domeinnaam en laat de handelsnaam inschrijven bij de KvK. Dit bedrijf, gevestigd in Berlicum, verkoopt veel oudere, goedkope gebruikte auto’s. Ondernemer A stelt dat ondernemer B met de naam MRCARS inbreuk maakt op haar oudere handelsnaam MRCar. Eis: ondernemer B moet binnen 4 weken ieder gebruik van de naam MRCARS stoppen. Niet alleen de handelsnaam moet wijzigen, ook de website, het briefpapier, reclame, visitekaartjes et cetera. Daarnaast moet ondernemer B alle proceskosten betalen. Ondernemer B betwist dit. Hij stelt dat Ondernemer A geen handelsnaamrechten heeft op de naam MRCar. De naam staat namelijk niet ingeschreven bij de KvK. Op de website presenteert ondernemer A zich onder de naam My Refurbished Car. Daarnaast is de naam MRCar beschrijvend (heeft het weinig tot geen onderscheidend vermogen) en geeft het dus geen bescherming. Gelet op het totaal andere productaanbod (goedkope oude auto’s versus dure vrijwel nieuwe auto’s) en de andere regio (Houten en Berlicum liggen 50 km van elkaar) is er geen kans op verwarring. De eis moet worden afgewezen. Wie krijgt gelijk en waarom?