Queengarden inbreuk op Honda-model

Tot een aantal jaren geleden was het modellenrecht een ondergeschoven kindje in de Benelux. Die tijd lijkt nu echt voorbij. De laatste jaren worden steeds vaker uitspraken gedaan op basis van een EU-model, zo ook in deze Honda-zaak. Honda heeft de vormgeving van haar HONDA MSX125 als EU-model laten vastleggen. Als een Belgische distributeur met een vergelijkbaar model op de markt komt, volgt er een rechtszaak.

De rechter stelt dat het relevante publiek niet alleen de professionele handelaar is, maar ook de motorkenner. Daarnaast is er een ruime creatievrijheid gezien de vele modellen die Honda toont. De motor van Honda heeft een aantal kenmerkende elementen zoals: langgerekt zadel, uitlaat net onder zadel en vooral een hoekige vormgeving van koplamp en zijstukken. Al die specifieke kenmerken zijn overgenomen (vooral de hoekige vormgeving) waardoor de totaalindruk hetzelfde is. Gevolg: verbod op verdere verkoop met een dwangsom tot maximaal 1 miljoen euro. (Bron beeld EUIPO- modelregistratie)

modellenrechtDe laatste artikelen
Influencers social media en bekend merk
Benelux merk bij Bol.com en Amazon
Tony ’s Chocolonely Sweet Solution
Max Verstappen verliest alsnog in hoger beroep van Picnic
Washington Redskins deel 2
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?