Portretrecht; Poster Dance Valley met foto Mark Rutte verboden.

Op de nieuwe poster van Dance Valley prijkt dominant het hoofd van premier Mark Rutte. Daarbij wordt ingehaakt naar de actualiteit; “Begrotingstekort? Gespreid betalen”. Bezoekers van het festival die nu een kaartje kopen, kunnen namelijk gespreid betalen. De Rijksvoorlichtingsdienst was het hier niet mee eens en sommeerde in een brief de organisatie hiermee te stoppen.

Van premier Rutte is bekend, dat hij vorig jaar het festival heeft bezocht. Hij heeft dan ook niets tegen het festival maar wel tegen commercieel gebruik van zijn portret. 

Personen (in dit geval de RVD die dit namens de premier doet) kunnen zich verzetten tegen gebruik van hun portret als zij daar een redelijk belang bij hebben. Bij bekende mensen (sporters, acteurs, BN-ers) is dit vaak een commercieel belang (financiële vergoeding). Maar zij kunnen zich er ook tegen verzetten als het publiek denkt dat de bewuste persoon de dienst steunt.

De organisatie van Dance Valley (UDC) heeft laten weten, absoluut de premier niet te willen schofferen. Om die reden worden alle posters nu weggehaald.

portretrechtDe laatste artikelen
Mauritius en Internationale Merkregistratie
Bergtop of Marlboro dakje
Thom Browne drie of vier strepen
H&M troep met Justin Bieber
PEPSI stopt PAUPSY Concept store
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over modellenrechten

Eiser verkoopt online haar kinderfietsen. Om haar rechten te beschermen heeft het bedrijf het design van deze fietsen vastgelegd als Uniemodel. Via een meervoudig model registreert het bedrijf in een keer 10 nieuwe uitvoeringen van haar kinderfietsen als Uniemodel. Als Gedaagde met een vergelijkbare fiets komt, volgt er een procedure. Eiser stelt onder andere inbreuk op haar modelrechten. Gedaagde stelt dat dit niet zo is. Een model moet nieuw zijn en eigen karakter hebben. Gedaagde stelt dat het model niet nieuw is omdat er diverse fietsen al stukjes te vinden zijn van dit model. Eigenlijk zijn de fietsen van gedaagde een combinatie hiervan, dus om die reden hebben de fietsen geen eigen karakter. De modellen zijn volgens gedaagde dan ook nietig. Mochten de modellen van eiser geldig zijn, dan wijkt zijn fiets voldoende af. Gedaagde stelt namelijk dat eiser in het meervoudige model bescherming heeft gevraagd voor min of meer gelijkende modellen. Blijkbaar vindt eiser dat deze modellen van elkaar afwijken om een andere algemene indruk te wekken. De fietsen van gedaagde wijken net zoveel af, dus wekken dan ook een andere algemene indruk (het zogenaamde tangwerking argument). Wie heeft er gelijk, zijn de fietsen van eiser een geldig model ondanks dat het bestaat uit al bekende aspecten uit allerlei fietsen en/of wijkt het model van gedaagde voldoende af en kan gedaagde een beroep doen op de tangwerking in verban met het meervoudig model?