Portretrecht; Poster Dance Valley met foto Mark Rutte verboden.

Op de nieuwe poster van Dance Valley prijkt dominant het hoofd van premier Mark Rutte. Daarbij wordt ingehaakt naar de actualiteit; “Begrotingstekort? Gespreid betalen”. Bezoekers van het festival die nu een kaartje kopen, kunnen namelijk gespreid betalen. De Rijksvoorlichtingsdienst was het hier niet mee eens en sommeerde in een brief de organisatie hiermee te stoppen.

Van premier Rutte is bekend, dat hij vorig jaar het festival heeft bezocht. Hij heeft dan ook niets tegen het festival maar wel tegen commercieel gebruik van zijn portret. 

Personen (in dit geval de RVD die dit namens de premier doet) kunnen zich verzetten tegen gebruik van hun portret als zij daar een redelijk belang bij hebben. Bij bekende mensen (sporters, acteurs, BN-ers) is dit vaak een commercieel belang (financiële vergoeding). Maar zij kunnen zich er ook tegen verzetten als het publiek denkt dat de bewuste persoon de dienst steunt.

De organisatie van Dance Valley (UDC) heeft laten weten, absoluut de premier niet te willen schofferen. Om die reden worden alle posters nu weggehaald.

portretrechtDe laatste artikelen
Washington Redskins deel 2
Geen logo HelloFresh
Overleven met Miel Gibson
Milka slaat mis – Ritter Sport geldig vormmerk
Brexit - belangrijkste aandachtspunten - Part 6
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?