Facebook post Ab Fab reclame?

Bij de reclamecodecommissie komt een klacht binnen over een gedeeld bericht (een gedeelde post) op het Facebook account van een grand café. De uiting is een foto van Patsy en Edina van de fabuleuze tv-serie ‘Absolute Fabulous’ met de tekst “If anyone tells you it’s too early to drink wine… unfriend them. You don’t need that kind of negativity in your life!”Klager stelt dat de uiting in strijd is met art 14 RCC. Het moedigt mensen aan om vroeg te gaan drinken en doet verslavingsrisco als grappig af. De verweerder stelt dat dit absoluut niet de intentie is. Het bericht is slechts grappig bedoeld en is daarnaast eigenlijk per ongeluk gedeeld.

De RCC is het daar wel mee eens. De uiting is overduidelijk niet serieus bedoeld en maakt overmatig alcohol juist belachelijk. Het is dan ook niet in strijd met artikel 14 RAV (Richtlijn voor alcoholhoudende dranken).
Echter, het delen van berichten is wel een vorm van reclame. Met het oog op minderjarigen moet er daarom wel bij worden vermeld: ‘Geen 18, geen alcohol’, al dan niet in combinatie met ‘Geniet, maar drink met mate’. Deze regel is namelijk ook van toepassing op reclame via het internet, en daartoe behoren gedeelde berichten op Facebook. De uiting is daarom wel in strijd met art 33-2 RAV en de adverteerder wordt verzocht niet meer op deze wijze reclame te maken.

social-mediaDe laatste artikelen
Washington Redskins deel 2
Geen logo HelloFresh
Overleven met Miel Gibson
Milka slaat mis – Ritter Sport geldig vormmerk
Brexit - belangrijkste aandachtspunten - Part 6
Onze klanten
Volg Abcor
merkenbureau abcor op facebookmerkenbureau abcor op twitter merkenbureau abcor op linked in merkenbureau abcor op google plus
eiser
gedaagde
eiser
gedaagde

IP Kennisquiz over merkenrechten beeld versus woordmerk

Lacoste verkoopt kleding, schoeisel, parfum en brillen over de hele wereld. Het merk gebruikt een groene krokodil als logo. Het logo verwijst naar de bijnaam le Crocodile van de oprichter, tennisser René Lacoste. Het bedrijf heeft naast de naam, ook de gestileerde krokodil als merk vastgelegd. Als het merk EAU CROCO wordt aangevraagd voor parfum, juwelen en kleding, maakt het bedrijf hiertegen succesvol bezwaar. Is dit inderdaad een inbreuk?